TORTY
jak wybrać i zamówić tort weselny?

Jak wybrać i zamówić tort weselny? To pytanie na pewno padnie w wirze przedślubnych przygotowań. Możliwości jest bardzo dużo, a tort tylko jeden - ale czy na pewno? Poniżej opisujemy drogę do wymarzonego tortu - krok po kroku. 

#1 Rezerwacja terminu

Masz ulubioną cukiernię która zajmuje się również tortami weselnymi? A może na przyjęciu u znajomych był przepyszny tort? Warto rozglądać się wcześniej, próbować i sprawdzać co nam smakuje, a później możliwie najszybciej "zaklepać" termin. 

W naszej cukierni wystarczy wstępna rezerwacja na około rok przed ślubem. Czasami uda się znaleźć wolne miejsce z mniejszym wyprzedzeniem, ale po co ryzykować? ;) O wpłatę zadatku prosimy w roku, w którym ma odbyć się przyjęcie. Wpłata powinna dotrzeć do nas najpóźniej miesiąc przed terminem wesela.

 

Na etapie rezerwacji nie musisz jeszcze wiedzieć jak ma wyglądać tort, czy jakie smaki ma zawierać. Wystarczy podać szacowaną liczbę gości oraz lokalizację przyjęcia - żebyśmy mogli zaplanować sobie dany dzień, tak żeby dostarczyć wszystkie torty na czas.

Cukiernictwo_Koszyczarski_Kalisz_TORTY_WESELNE_2022_8_AKCENT_KOLORU.jpg

#2 Degustacja

Oferujemy zestawy degustacyjne, składające się z 6 najpopularniejszych smaków tortów weselnych. Koszt takiego zestawu to 50 zł. Zestaw należy zamówić z minimum tygodniowym wyprzedzeniem. Będzie gotowy do odbioru w wybranym sklepie firmowym Cukierni Koszyczarski. Adresy sklepów znajdziesz tutaj.

Próbki najlepiej degustować w domowym zaciszu, żeby w spokoju, bez pośpiechu i skrępowania omówić z najbliższymi wybór smaków. 

 

Ponieważ wesela odbywają się w zasadzie przez cały rok - warto przy składaniu zamówienia na zestaw degustacyjny zaznaczyć czy preferujesz orzeźwiające, letnie smaki, czy bardziej kremowe - zimowe. Nie musisz mieć zapisanej rezerwacji terminu wesela, żeby zamówić zestaw. Jednak warto poprosić o "przytrzymanie" terminu na tydzień lub dwa - żeby mieć czas na podjęcie decyzji i wybór cukierni, która ma przygotować Twój tort.

Koniecznie pamiętaj o potwierdzeniu lub odwołaniu rezerwacji! To bardzo ważne, żeby nie blokować miejsca w kalendarzu, ponieważ na każdy termin przewidziana jest ograniczona liczba realizacji.

torcik_ciasteczkowy.jpg
tort_śmietankowy_środek.jpg

#3 Spotkanie

Po wypróbowaniu smaków przychodzi czas na zaplanowanie spotkania. Organizujemy spotkania we wtorki i czwartki, w godzinach: między 12:00 a 18:00, w siedzibie Cukierni przy ul. Cezarego Biernackiego 10. Termin spotkania uzgadniamy telefonicznie lub mailowo. Jeśli tylko kalendarz realizacji na to pozwala - możemy umówić się na poniedziałek, środę lub piątek. Soboty i niedziele są wyłączone ze spotkań, ponieważ w weekendy realizujemy słodkie stoły oraz dostawy słodkości na przyjęcia.

 

Ważne: w naszym biurze możemy przyjąć maksymalnie 4 osoby.

Tort można zamówić również w jednym z naszych sklepów firmowych, jednak nie jest łatwo omówić dokładnie wszystkie detale, jeśli akurat trafimy na kolejkę innych klientów czy dostawę towaru do danego punktu. Jeżeli masz swój ulubiony punkt - zadzwoń, zapytaj i ustal w jakich dniach i godzinach jest najspokojniej - żeby możliwie najbardziej komfortowo ustalić szczegóły. 

#4 Zamówienie, czyli po prostu: formalności

Nadszedł dzień złożenia zamówienia i co dalej? Być może nie znasz jeszcze ostatecznej liczby gości, albo zwyczajnie masz mętlik w głowie - w końcu opcji jest tak wiele. 

Najczęściej zapisywanie zamówienia zaczynamy od najważniejszych szczegółów, spisujemy dane zamawiającego: imię i nazwisko, numer telefonu oraz adres mailowy. Jeśli w organizację przyjęcia zaangażowane są inne osoby, warto podać również alternatywny numer kontaktowy. Zdarza się, że w dniu przyjęcia pojawia się potrzeba wykonania telefonu do organizatorów, więc numer do kogoś, kto ma mniej na głowie niż Para Młoda, może być przydatny.

Kolejne kluczowe informacje to: data oraz dzień realizacji, ponieważ przyjęcia weselne odbywają się bardzo często w inne dni niż tradycyjna sobota - warto podkreślić, że przyjęcie zaplanowane jest np. na środę. 

Pozostałe formalne kwestie to godzina ślubu, lokalizacja przyjęcia oraz informacja czy zaplanowane są poprawiny.

Po spotkaniu przesyłamy maila z ustaleniami, wraz z danymi do wpłaty zadatku, jeśli nie odnotowaliśmy wcześniej wpłaty (np. przy rezerwacji terminu). Na tym etapie możemy jeszcze wprowadzić zmiany, czy doprecyzować pewne kwestie. Ustalamy również do kiedy należy potwierdzić liczbę gości. Jeśli ostatecznie na przyjęciu pojawi się zdecydowanie mniej osób, niż było to pierwotnie planowane - ustalamy jak zmniejszyć tort i dopasować dekoracje. Czasami trzeba zdecydować z którego smaku rezygnujemy.

#5 Projekt tortu

Możliwości jest bardzo, bardzo dużo. Kiedy przejrzymy pinterest czy instagram, możemy dostać zawrotów głowy od wielości inspiracji. Dekoracje z opłatków, czekolady, karmelu... Torty pokryte jadalnym zamszem, masą cukrową, lustrzaną polewą, tynkiem, ornamentami z lukru. Projekty z lewitującymi piętrami. Ogromne torty, w środku których kryje się styropian lub ciasto z minimalną ilością kremu albo nadzienia owocowego... Torty złożone z pojedynczych porcji, a czasem nawet zupełnie nietypowe - z rogalików, cake popsów, makaroników...

Trzeba pamiętać, że nie każda cukiernia pracuje w danej technice, niektóre projekty są tworzone przez pracownie zajmujące się tortami typowo artystycznymi. Warto przejrzeć wcześniej zdjęcia udostępnione na stronie internetowej, facebooku lub instagramie cukierni, żeby dowiedzieć się czy pracuje w stylu, który nam odpowiada.   

Można przesłać do nas inspirację lub swój pomysł na tort - odpowiemy czy jesteśmy w stanie przygotować dany wzór. Dla ułatwienia podajemy już tutaj adres mailowy: pracowniakoszyczarski@gmail.com

Na nadchodzący sezon przygotowaliśmy zamknięty katalog wzorów, z możliwością modyfikacji np. kolorystyki czy dodania personalizowanego toppera. Pracujemy przede wszystkim na dekoracjach w kremie, ale wybraliśmy kilka sprawdzonych propozycji dekoracji tortów w masie cukrowej oraz tortów nagich i dekorowanych w owocach.

Realizujemy dekoracje, które idą w parze z wnętrzem naszych tortów, dlatego nie wszystkie pomysły jesteśmy w stanie wykonać. W środku naszych tortów są delikatne biszkopty oraz lekkie, śmietankowe kremy, które nie wytrzymają każdej konstrukcji.

Najczęściej po poznaniu wizji przyjęcia udaje nam się dobrać pasujący wzór dekoracji tortu.

IMG_7419-2.jpg
IMG_7350.jpg

#6 Wielkość tortu

Wielkość tortu, czyli waga i liczba pięter uzależniona jest najczęściej od liczby gości, ale nie tylko. Planując liczbę potrzebnych kilogramów bierzemy również pod uwagę godzinę podania tortu oraz kwestię poprawin i pozostałych pozycji menu weselnego.

Przez wiele lat tort był podawany późnym wieczorem, bliżej północy. Obecnie ten trend zaczyna się zmieniać. Coraz częściej tort weselny podawany jest po obiedzie - jako deser. Warto przemyśleć takie rozwiązanie, ponieważ tort jest niemałym wydatkiem. Bardzo często jest pięknie zdobiony i oczywiście bardzo smaczny, więc podany wcześniej ma szansę zostać zauważony i przede wszystkim ze smakiem zjedzony. 

Po wielu godzinach zabawy i jedzenia, część gości nie ma już zwyczajnie ochoty na słodkości. Czasami nie wszyscy są obecni późnym wieczorem, dlatego podając tort po obiedzie unikniemy przegapienia tego momentu. 

W naszym katalogu tortów zaznaczamy jaką wagę tortu należy przewidzieć dla danej dekoracji. Na spotkaniu ustalamy czy potrzeba więcej zapasowych kilogramów, zależnie od potrzeb i okoliczności. Najczęściej planujemy minimum 120 gram tortu na osobę.

Kolejną kwestią jest liczba pięter. W naszej cukierni przygotowujemy najczęściej torty weselne składające się z trzech, czterech lub maksymalnie pięciu pięter. Jeśli zaplanowane są poprawiny, bardzo często nasze pary decydują się na dodatkowy, mały tort jednopiętrowy, do podania typowo na poprawinach.

Ponieważ piętrowe torty, z ukrytym w środku stelażem, prezentują się mało atrakcyjnie po rozkrojeniu górnych pięter, dodatkowy, elegancki torcik na poprawiny jest bardzo estetycznym rozwiązaniem.

Oprócz najpopularniejszych tortów z piętrami jedno na drugim, oferujemy również torty na stelażach z oddzielnymi piętrami. Inną możliwością jest zestaw tortów: czyli kilka mniejszych tortów w nawiązującej do siebie dekoracji.

Przygotowujemy również torty składające się np. z torcików bezowych, monoporcji lub muffinek. Poniżej kilka zdjęć stelaży, które ciągle jeszcze stosujemy, jednak ze zmienioną dekoracją tortów na nich umieszczonych. Z dekoracją z żywych kwiatów wyglądają zdecydowanie bardziej nowocześnie. ;) Na tych samych stelażach możemy umieścić np. torty bezowe. W karuzeli zdjęć zamieściliśmy dwa przykłady kwiatowej dekoracji pięter.

#7 Smak tortu

Smak tortu to nieco podchwytliwa kwestia. Preferencje Pary Młodej są oczywiście na pierwszym miejscu, ale należy pamiętać, że na przyjęciu pojawi się jeszcze kilkadziesiąt innych osób, być może gustujących w innych smakach. Oczywiście nie da się zadowolić każdego, ale planując tort kilkupiętrowy, mamy możliwość wybrania kilku opcji smakowych.

W przypadku tortu w stylu angielskim, z piętrami jedno na drugim: w podstawie tortu umieszczamy najbardziej stabilny smak (np. czekoladowy, ciasteczkowy, chrupiąca malina, chrupiące tropiki). Pozostałe piętra możemy planować delikatniejsze w smaki, np. na bazie bitej śmietany. 

Jeśli tort ma składać się  np. z czterech pięter, najlepiej wybrać maksymalnie trzy smaki, dlatego, że najmniejsze - górne piętro da się podzielić jedynie na kilka porcji.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować tort w całości w jednym smaku. W przypadku tortów w stylu angielskim krojenie zaczynamy od góry, więc w takim przypadku unikniemy etapu wyczekiwania na swój ulubiony smak.

W przypadku tortów stelażowych, na stojakach z oddzielnymi piętrami, piętra możemy zacząć rozkrawać w dowolnej kolejności, więc wybór tortu jasnego czy ciemnego jest bezproblemowy.

Podobnie jest w przypadku nowoczesnych zestawów tortów. Każdy możemy zacząć kroić w tym samym momencie i każdy z nich może być w innym smaku.

#8 Dostawa tortu

Nasze torty dostarczamy na miejsce przyjęcia, dostosowanymi do tego celu samochodami. Do 10 km od Kalisza dostawa jest gratis, dalej: według cennika. Niektóre pracownie składają torty w piętra na miejscu, więc potrzebują miejsca na przygotowanie tortu, nasze tortu przyjeżają na miejsce wesela złożone.

Gdyby pojawiły się problemy przy dostawie (co zdarza się niezmiernie rzadko, ale jednak trzeba brać to pod uwagę) - wracamy do cukierni i poprawiamy, dlatego nie dostarczamy tortów dalej niż 70 km od naszej pracowni.

Torty w postaci monoporcji (muffinki, mini torciki, torciki bezowe, itp.) dostarczamy ze stojakiem, na którym obsługa sali umieszcza: na górze mini tort do pokrojenia przez Parę Młodą, poniżej monoporcje - tyle ile zmieści się na danym stelażu. Reszta porcji pozostaje do wydania gościom bezpośrednio na talerzykach. 

#9 Podanie tortu

Bardzo ważna kwestia, która czasem w wirze przygotowań niestety umyka, a w rezultacie tort wjeżdża na salę na metalowym wózku cateringowym przykrytym satynką, zastawiony dookoła talerzykami i sztućcami, a w tort wbite są dymiące i szkodliwe race.
Wszystkie te elementy mają wpływ przede wszystkim na zdjęcia, które mają być pamiątką tego momentu.

Warto ustalić z salą kwestię podania tortu, zobaczyć na czym najczęściej wjeżdża na salę. Poprosić żeby talerzyki nie zastawiały widoku dla fotografa. Race można wymienić na świece lub po prostu nie wbijać ich w tort. Mogą być postawione obok, w szklance lub innym pojemniku. Nowością są długie świece, które umieszcza się w torcie. 

 

Bardzo ładnie w momencie podania tortu wygląda dym z suchego lodu i świece.

W przypadku tak zwanego zestawu tortów, dodatkową dekoracją są kompozycje kwiatowe i patery, na których stoją torty.

#10 Ostatnie formalności

Ostatnią rzeczą o której warto pamiętać, to kwestia zwrotu stelaża tortu. Jeśli nasza cukiernia realizuje również słodki stół, ta kwestia pozostaje po naszej stronie. Jeżeli jednak tort jest jednym zamówionym u nas elementem, trzeba pamiętać o zwrocie elementów stojaka.

Rozliczenia wysyłamy najczęściej w poniedziałek/wtorek po przyjęciu, z danymi do przelewu lub namiarami na sklep firmowy, w którym można rozliczyć się gotówką lub kartą płatniczą.

Cukiernictwo_Koszyczarski_Kalisz_TORTY_WESELNE_2022_15_PASECZKI_I_FIOLET.jpg

Jeden tort, a tyle szczegółów... Mamy nadzieję, że udało nam się odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania i poruszyć najbardziej nurtujące kwestie. Gdyby jednak wciąż coś było niejasne, zapraszamy do kontaktu tel. 509 629 517. Najczęściej w toku rozmowy lub na spotkaniu udaje się rozwiać wszystkie wątpliwości. :)

A.K.